varingskollen Main rgb

varingskollen Main rgb

Hvordan bør jeg kle meg?

Få en optimal dag på ski og snowboard!

Det finnes flere faktorer som påvirker skigleden, for eksempel valg av utstyr, det sosiale samvær, og mestringsfølelse. Men først og fremst vil det å holde en komfortabel temperatur trekkes frem som den viktigste faktoren av de fleste. Vi skal ta for oss noe av det man bør tenke på når man skal tilbringe en dag i bakken.

Sokker
Å la være å fryse på bena er utrolig viktig. Sammen med hendene er dette ofte det første stedet man merker at man blir kald. Det å velge riktige sokker kan være helt avgjørende for trivselen i bakken. De bør være forholdsvis tykke men samtidig ikke så tykke at man mister følelsen med skoen, for det er her mye av balansen sitter. Husk at alpinstøver og snowboardstøvler er tykke og godt isolerte.

Ull/Superundertøy
Dette er de to vanligste typer av undertøy. Ull er varmere, men transporterer fukt dårligere enn superundertøy. Til gjengjeld gir ull varme også når den blir fuktig. Superundertøy er laget av forskjellige typer stoff og kan ha mindre isolerende effekt men er til gjengjeld bedre på å transportere fukt vekk fra kroppen.

Mellomplagg
Som mellomplagg på overkroppen brukes gjerne ull eller fleece. Her finnes det utrolig mange varianter, alt fra tykke ullgensere til tynne microfiberplagg. Ull er som regel varmere men kan fort virke tung og klumpete. Fleece er gjerne tynnere og mer luftig men har til gjengjeld mindre isolerende effekt. Her er det også viktig å tenke på at man skal kunne regulere varmen ved å ta av eller på mellomplagget etter aktivitetsnivå og temperatur.

Ytterplagg
Her også finnes det utallige varianter fra tykke dunjakker til tynne treningsjakker. Vi skal ikke gå igjennom alle varianter, men det som er mest brukt er gjerne skallbekledning. Dette kan være en tynn jakke som vil være vindtett og vannavstøtende. Denne er som oftest ikke isolert da man kan regulere dette med mellomplagget. Mange skiklær er også noe tykkere, men da har man også i mindre grad muligheter for å regulere varmen.

Lue
Her ligger kanskje den største kilden til varme. Det sies at så mye som 90 % av kroppsvarmen forsvinner ut gjennom hode/hals. Men husk at det er her mesteparten av kondensen også havner, slik at hvis man begynner å kjenne seg varm i toppen kan det være en god idé å ta av seg lua i noen sekunder for å lufte ut dampen fra kroppen. Bare husk å ta den på igjen, ellers er det fare for forkjølelse. På kalde og vindfulle dager kan man også bruke hette som dekker både hode og hals. Da minsker man varmetapet ytterligere.

Votter/Hansker
Generelt kan man si at votter er varmere enn hansker. Ved å separere fingrene i en hanske mister man mye av kroppsvarmen som oppstår ved å ha alle fingrene i samme «rom». Mange alpinister foretrekker hansker på grunn av bevegelsesfriheten og gripeevnen i staven.

Kort og godt er det lurt å kle seg lag på lag med ull innerst. Bruk aldri bomullsklær hvis du skal holde deg varm en hel dag. Glem heller ikke å bruke goggels når du står på ski og snowboard. Goggels beskytter ikke bare dine øyner mot snø, men også mot vind og kulde, samt fysiske gjenstander. Det siste er noe man ikke så ofte tenker på.

Trenger du hjelp til å finne godt og varmt utstyr? Kom innom butikken vår så hjelper vi deg!

Varingskollen benytter seg av informasjonskapsler, les mer om vår bruk av cookies.